EXPOSICIÓ de FOTOGRAFIES de

JOSEP DARDER RECASENS i NARCIS DARDER BOSCH

En aquesta mostra s'exposen algunes de les fotografies de Josep Darder Recasens (nascut a Pontós el 1885 i mort a Barcelona el 1960), fins fa poc conservades a la casa pairal del carrer de la Creu de Pontós i ara recuperades pel seu fill Narcís Darder Bosch, que n'ha fet la selecció. Les fotografies formen part d'un conjunt de més de tres-cents negatius en placa de vidre de 9x12cm. Probablement van ser fetes entre els anys 1910 i 1928, encara que és difícil precisar una data per a cada una d'elles.

En la seva joventut en Josep Darder Recasens no es va dedicar únicament a la fotografia, sinó que també feia sessions de cinema pels pobles els dies de fira o de festa major i a la sala de casa seva (que anteriorment s'havia fet servir de col.legi) on projectava les pel.lícules des d'un recambró penjat al costat de la campana de la llar de foc de la cuina.

De l'activitat com a fotògraf de Josep Darder, a més de les plaques, se'n conserva la màquina que feia servir i la caixa on portava els elements necessaris per revelar les plaques i fer les còpies corresponents. Les seves fotografies formen un conjunt de gran importància no només per la qualitat visual de moltes d'elles sinó també pel seu interès històric, ja que poden considerar-se una crònica dels costums i de la indumentària d'una època de la qual pràcticament no ens resta memòria viva. Moltes de les persones que apareixen en aquestes fotografies se les feien fer perquè anaven a veremar a França i les havien de menester per als seus papers d'identificació (si més no la part de la cara que de vegades retallaven per enganxar-la als documents). Així doncs, en molts casos es tracta de gent treballadora i de pagesos de la rodalia de Pontós.

Amb aquesta exposició en Narcís Darder espera reivindicar el nom del seu pare dins de la història de la fotografia i la cinematografia a Catalunya i concretament a l'Empordà, on Josep Darder va portar a terme la seva activitat en aquests dos camps abans de marxar cap a Barcelona l'any 1929.

Aquesta mostra també inclou fotografies de Narcís Darder, que va heretar del seu pare un gran interès per aquesta tècnica i que al llarg dels anys ha captat moltes bones imatges dels temps que li ha tocat viure, fins a reunir-ne una col.lecció de milers de negatius.

Exposicions Reals

Exposicions Virtuals

Llistat de preus per e-mail.